Zawsze zastanawiałam się nad smakiem papryki sprezentowanej mi przez koleżankę. Okazało się, że sekret jej tkwi w zalewie z mirabelek. A mianowicie najpierw zaprawia w lipcu w słoje mirabelki w rozpuszczonym cukrze z wodą i pasteryzuje, przechowuje przez miesiąc w piwnicy, a w sierpniu w sezonie paprykowym powstały syrop z nich zlewa w słoje z papryką. Spróbujcie -smak inny niż zawsze.
- Składniki:
- 4 papryki różnokolorowe
- 2 słoje litrowe zaprawionych mirabelek
Wykonanie:
Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na długie paski.Umieścić pionowo w słojach i zalać syropem z mirabelek. Zakręcić i pasteryzować 15 min od zagotowania. Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Z podanej ilości wyszły mi 3 słoiki ( foto). Smacznego! Na dolnym obrazku obok słój z mirabelkami.