Ciasto rurociąg jest ciastem bez pieczenia. Przepis pochodzi z grupy kulinarnej. Robiłam kilka jego wersji i modyfikowałam wg swoich smaków. Ten który podaję robi się szybko i jest smaczny. Polecam!
- Składniki:
- 2 opakowania 280 g rurek waflowych o dowolnym smaku ( ja lubię z kremem śmietankowym ,,zebra”)- te dostałam w Biedronce
- 2 opakowania krakersów po 250 g
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 łyżki cukru kryształ
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła lub masła roślinnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada mleczna + 6 łyżek mleka
- sok z pół cytryny
Wykonanie:
Najpierw należy ugotować budyń i go wystudzić. Z mleka odlewamy 1 szkl. do której wsypujemy suche budynie , mieszamy. Resztę mleka- 2 szkl. należy zagotować z 3 łyżkami cukru. Gdy zacznie wrzeć dolewamy dobrze wymieszane budynie i wlewamy cieniutkim strumieniem do garnka z wrzącym mlekiem , ciągle mieszamy. Gdy masa nam zgęstnieje musimy ją wyłączyć i przykryć folią spożywczą ( nie będziemy mieli kożucha). W czasie studzenia masy na blachę wykładamy papier do pieczenia. Na to jeden przy drugim krakersy. Osobno miksujemy masło z cukrem pudrem na puch. Stopniowo łyżką dodajemy zimny budyń. Mieszamy tak długo aż uzyskamy gładką masę. Do tego w trakcie miksowania dolewamy po kilka kropel soku z cytryny. Wyłączmy robot. Połowę uzyskanej masy budyniowej rozprowadzamy na krakersach. Na niej układamy rurki jedna przy drugiej. Wlewamy na to resztę masy budyniowej. Przykrywamy krakersami. robimy polewę: w rondelku rozpuszczamy czekoladę z 6 łyżkami mleka i jeszcze ciepłą nakładamy na krakersy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Najlepsze jest wtedy gdy rurki zmiękną ( na 2-3 dzień) . Smacznego!