Ciasto rurociąg- bez pieczenia

Ciasto rurociąg jest ciastem bez pieczenia. Przepis pochodzi z grupy kulinarnej. Robiłam kilka jego wersji i modyfikowałam wg swoich smaków. Ten który podaję robi się szybko i jest smaczny. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 opakowania 280 g rurek waflowych o dowolnym smaku ( ja lubię z kremem śmietankowym ,,zebra”)- te dostałam w Biedronce
  • 2 opakowania krakersów po 250 g
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła lub masła roślinnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czekolada mleczna + 6 łyżek mleka
  • sok z pół cytryny

Wykonanie:

Najpierw należy ugotować budyń i go wystudzić. Z mleka odlewamy 1 szkl. do której wsypujemy suche budynie , mieszamy. Resztę mleka- 2 szkl. należy zagotować z 3 łyżkami cukru.  Gdy zacznie wrzeć dolewamy dobrze wymieszane budynie  i wlewamy cieniutkim strumieniem  do garnka z wrzącym mlekiem , ciągle mieszamy. Gdy masa nam zgęstnieje  musimy ją wyłączyć i przykryć folią spożywczą (  nie będziemy mieli kożucha).  W czasie studzenia masy  na blachę wykładamy papier do pieczenia. Na to jeden przy drugim krakersy. Osobno miksujemy masło z cukrem pudrem na puch. Stopniowo łyżką dodajemy zimny budyń. Mieszamy tak długo aż uzyskamy gładką masę. Do tego w trakcie miksowania dolewamy po kilka kropel soku z cytryny. Wyłączmy robot. Połowę uzyskanej masy budyniowej rozprowadzamy na krakersach. Na niej układamy rurki jedna przy drugiej. Wlewamy na to resztę masy budyniowej. Przykrywamy krakersami. robimy polewę: w rondelku rozpuszczamy czekoladę z 6 łyżkami mleka i jeszcze ciepłą nakładamy na krakersy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Najlepsze jest wtedy gdy rurki zmiękną ( na 2-3 dzień) . Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx