Medaliony kalafiorowe

Zapraszam na medaliony- klopsy kalafiorowo-ryżowe polane ketchupem lub sosem czosnkowym. Smakują zarówno na zimno jak i gorąco.

  • Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko surowe
  • siekana natka pietruszki lub koperku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3-4 łyżki bułki tartej ( jeżeli masa słabo się lepi dodaj jeszcze bułkę tartą)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kalafior umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić na sicie i rozgnieść widelcem. Kalafior musi być dobrze odciśnięty od nadmiaru wody, żeby się nie rozpadł podczas smażenia.                         W misce połączyć odciśnięty kalafior, ugotowany ryż, rozbełtane jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Masa musi się dobrze lepić. Uformować medaliony, które panierujemy w bułce tartej. smażymy obustronnie na złoto. Polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym. Można jeść jako danie obiadowe lub samodzielnie – na zimno lub ciepło -jak kto woli. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx