Przepis z zeszytu babci. aktualny do dzisiaj. Sałatkę zjedzą nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają. Polecam!
- Składniki:
- 1 wiaderko śledzi a’la matyas
- 30 dag pieczarek
- 2 różnokolorowe papryki
- 5 cebul
- 1 szkl. oleju
- ocet winny do smaku
- sól i pieprz do smaku
- mleko do namoczenia śledzi
Wykonanie:
Śledzie wyjąć z zalewy i zalać mlekiem na co najmniej 2 godz. Odcedzić i pokroić na kilku cm kawałki .Do garnka wlać olej i na nim zeszklić cebulę pokrojoną w krążki oraz przesmażyć pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Na końcu dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę. Całość jeszcze chwilę dusić w oleju. Dosmaczyć solą i pieprzem. Zakwasić octem do smaku. Wszystko wymieszać. Sałatka najlepsza na drugi, trzeci dzień, kiedy to wszystkie składniki się ,,przegryzą”. smacznego!