Sałatka pieczarkowo-śledziowa

Przepis z zeszytu babci. aktualny do dzisiaj. Sałatkę zjedzą nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 wiaderko śledzi a’la matyas
  • 30 dag pieczarek
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 5 cebul
  • 1 szkl. oleju
  • ocet winny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • mleko do namoczenia śledzi

Wykonanie:

Śledzie wyjąć z zalewy i zalać mlekiem na co najmniej 2 godz. Odcedzić i pokroić na kilku cm kawałki .Do garnka wlać olej i na nim zeszklić cebulę pokrojoną w krążki oraz przesmażyć pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Na końcu dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę. Całość jeszcze chwilę dusić w oleju. Dosmaczyć solą i pieprzem. Zakwasić octem do smaku. Wszystko wymieszać. Sałatka najlepsza na drugi, trzeci dzień, kiedy to wszystkie składniki się ,,przegryzą”. smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx