Przepis na rogaliki ściągnięty z internetu z grupy kulinarnej. Bardzo mi zasmakowało nadzienie twarogowe z posmakiem budyniowym i owocami żurawiny oraz rodzynek. Spróbujcie, posmakujcie i oceńcie. Polecam!
- Składniki ciasta:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka margaryny lub masła
- 5 dag świeżych drożdży roztartych z 2 łyżeczkami cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- Składniki nadzienia:
- 50 dag twarogu
- 1/2 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy
- żurawina, rodzynki
- kilka kropel soku z cytryny
- dodatkowo:
- jako
- mak, czarnuszka lub gruby cukier do posypania rogalików
Wykonanie ciasta:
Mąkę siekamy z tłuszczem dodajemy roztarte drożdże z cukrem, roztrzepane jajka, śmietanę i cukier waniliowy.Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Tymczasem robimy nadzienie:
Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem, dosypujemy suchy budyń, kilka kropel soku z cytryny ,wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy przelane wrzątkiem i odcedzone na sitku :żurawinę i rodzynki. Delikatnie mieszamy.
Każdą część ciasta wałkujemy na okrąg, który dzielimy na dowolnej wielkości trójkąty. Na dłuższym boku każdego nakładamy nadzienie i zwijamy zgrabne rogaliki. Nakładamy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np. makiem, grubym cukrem ( ja posypałam czarnuszką). Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i pieczemy do zarumienienia rogali. Smacznego!