Duszona pierś z gęsi w winie

Na św. Marcina u mnie na stole jest gęsina. Tym razem duszona pierś z gęsi w czerwonym winie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 pierś z gęsi
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • żurawina

Wykonanie:

Pierś z gęsi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Porządnie natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Na noc włożyć do lodówki. Na drugi dzień przyrumienić ją na oleju z obu stron ( zacząć od strony skóry). Przełożyć do brytfanny, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godz. Wyjąć, ostudzić, podzielić na porcje. Płyn który został odparować, dodać masło i żurawinę. Tym można kawałki piersi podlać. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx