Na św. Marcina u mnie na stole jest gęsina. Tym razem duszona pierś z gęsi w czerwonym winie. Polecam!
- Składniki:
- 1 pierś z gęsi
- 1 szkl. czerwonego wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- żurawina
Wykonanie:
Pierś z gęsi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Porządnie natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Na noc włożyć do lodówki. Na drugi dzień przyrumienić ją na oleju z obu stron ( zacząć od strony skóry). Przełożyć do brytfanny, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godz. Wyjąć, ostudzić, podzielić na porcje. Płyn który został odparować, dodać masło i żurawinę. Tym można kawałki piersi podlać. Smacznego!