Przepis pochodzi z jednej z grup kulinarnych. Oddaje smak gołąbków bez żmudnej pracy zawijania mięsa w miękkie uprzednio obgotowane liście kapusty. Muszę przyznać, że trafiony w dziesiątkę. Nie dość, że łatwy do wykonania , smaczny to jeszcze jego zwarta konsystencja po upieczeniu pozwala na porcjowanie w dowolnych ilościach. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg poszatkowanej białej kapusty ( ja kupiłam worek poszatkowanej na rynku, z czego 4 kg wykorzystałam na zrobienie kapusty kiszonej w słojach)
- 500 g mięsa mielonego dowolnego
- 200 g ryżu
- 1 łyżka majeranku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka do smaku
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 500 ml wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- dowolna przyprawa do mielonego
Wykonanie:
Poszatkowaną kapustę zalać wodą z 1 łyżeczką soli i gotować ok 15 min. Odlać wodę, ma być a’l dente. Ryż ugotować do miękkości, przestudzić, włożyć do dużej miski. do tego dołożyć mięso mielone przyprawy, drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Zrobić sos: 250 ml bulionu połączyć z koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą ,pieprzem. Chwilę podgotować. Zagęścić mąką z odrobiną wody.Podgotować i gotowe. Do żaroodpornego naczynia 5l lub dużej brytfanny na dno nałożyć warstwę podgotowanej kapusty, to podlać kilkoma łyżkami sosu,na to nałożyć połowę masy mięsno -ryżowej. Przykryć następną porcją kapusty. Polać sosem, na to warstwa mięsno- ryżowa i na samym wierzchu następna warstwa kapusty. Całość zalać resztą sosu. Przykryć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Przestudzona zapiekanka lepiej się kroi. Smacznego!