Biała rzodkiew posiada więcej wartości odżywczych od rzodkiewki. Można ją spożywać na surowo, zapiekać, dusić i gotować. Mi spodobał się przepis Magdy Gessler na surówkę. Prosta w wykonaniu i smaczna- polecam!
- Składniki:
- 2 rzodkwie białe
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- kolorowy mielony pieprz
- do dekoracji użyłam pomidorków koktaijlowych
Wykonanie:
Rzodkwie obrać, przepłukać , osuszyć ręcznikiem papierowym, przetrzeć na dużych oczkach tarki i przełożyć do miski. Zalać śmietaną, sokiem z cytryny, do smaku dodać sól i pieprz. Wymieszać, włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu można dowolnie udekorować.
Porada: rzodkiew białą można zastąpić czarną rzepą.