Zimą smakują ciepłe i gęste zupy. Ta jest z wkładką ( kiełbasą), ale jeżeli za nią nie przepadasz to smakuje zupka też bez niej. Dzięki gruszce zupa ma lekki słodkawy smak, a pietruszka ułatwi nam trawienie. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg. korzenia pietruszki
- 1-2 gruszki
- 3/4 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 l. bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- ulubione zioła
- olej rzepakowy
- makaron lub ryż wg uznania
- szczypta kurkumy
- ewentualnie jako wkładka dowolna kiełbasa
Wykonanie:
Korzenie pietruszki obrać i pokroić w drobne plastry. Dusić na oleju ok. 10 min mieszając. Do tego dodać obrane i przetarte na tarce z grubymi oczkami gruszki. Pięć minut dusić razem z pietruszką. Zalać całość bulionem warzywnym, dodać suchy ryż lub makaron i gotować wszystko pod przykryciem ok. 20 minut. Dodać mleko rozmieszane z mąką, kurkumą i 2 łyżkami gorącej zupy. Chwilę podgotować, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jako wkładkę proponuję na talerz nałożyć dowolną kiełbasę. Smacznego!