Zupa z gruszki i pietruszki z wkładką

Zimą smakują ciepłe i gęste zupy. Ta jest z wkładką ( kiełbasą), ale jeżeli za nią nie przepadasz to smakuje zupka  też bez niej. Dzięki gruszce zupa ma lekki słodkawy smak, a pietruszka ułatwi nam trawienie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg. korzenia pietruszki
  • 1-2 gruszki
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 l. bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione zioła
  • olej rzepakowy
  • makaron lub  ryż wg uznania
  • szczypta kurkumy
  • ewentualnie jako wkładka  dowolna kiełbasa

Wykonanie:
Korzenie pietruszki obrać i pokroić w drobne plastry. Dusić na oleju ok. 10 min mieszając. Do tego dodać obrane i przetarte na tarce z grubymi oczkami gruszki.  Pięć minut dusić razem z pietruszką. Zalać całość bulionem warzywnym, dodać suchy ryż lub makaron i gotować  wszystko pod przykryciem ok. 20 minut. Dodać mleko rozmieszane z mąką, kurkumą  i 2 łyżkami gorącej zupy. Chwilę podgotować, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.  Jako wkładkę proponuję na talerz nałożyć dowolną kiełbasę. Smacznego!

zupa z gruszki i pietruszki

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx