Tartę można jeść na obiad lub kolację. Ta wystarczy dla 4-6 osób. Smaczna, aromatyczna, prosta w wykonaniu i na może być wykonana w wielu kombinacjach , bo zamiast szynki można podawać ją z kurczakiem, łososiem bądź z tuńczykiem. Polecam przepis pochodzi z książki pt,,Gotujmy razem-pizza” wydawnictwa Rebo International b.v .
- Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 250 g chudego twarogu
- 1/2 kg pomidorów
- 200 g szynki gotowanej
- sól i pieprz
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g śmietany 30 %
- 2 jajka
- bazylia świeża do przybrania
Wykonanie:
Na blacie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimnego masła, przykryj je mąką a następnie dodaj twaróg i wyrabiaj aż otrzymasz gładką masę. ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, złóż na pół, przykryj folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Czynność tą powtórz 3 razy. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę do tart o średnicy 27 cm. Pomidory pokrój w plasterki, szynkę w kostkę. Na cieście rozłóż szynkę, na wierzch połóż plasterki pomidorów w taki sposób , żeby na siebie zachodziły.Dopraw solą, pieprzem. Posyp suszonymi ziołami prowansalskimi.Cebulę pokrój w cieńkie plasterki, a czosnek wyciśnij.W misce połącz śmietanę z jajkami, czosnkiem i cebulą.Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie polej tym sosem pomidory. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i piecz w nim tartę ok. 1 godziny. Podawaj na zimno lub gorąco , pokrojoną na kawałki i przybraną np . świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!