Przepis pochodzi z książki autorstwa A. Walkowskiej ,,Hiligardowa kuchnia polska”.Wychodzą pyszne, kruche, ciemne gofry ok. 10 szt. Polane bitą śmietaną i domową konfiturą smakują wyśmienicie. Mogą być posypane bakaliami, owocami lub polewą czekoladową. Podane na ciepło lub zimno. Polecam!
- Składniki:
- 1,5 szkl. mąki orkiszowej
- 2 jaja
- 13/4 szkl. mleka
- 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jeżeli posiadasz zioła Hiligardowe : bertram i galgant to dodaj po szczypce
- dodatkowo: bita śmietana, owoce, bakalie, polewa czekoladowa lub cukier puder wg gustu
Wykonanie:
Jaja, mleko,olej, miód,cynamon,soda,galgant ,bertram dokładnie z sobą wymieszać.Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać ze sobą i połączyć z ciastem. Gofrownicę posmarować olejem i na rozgrzaną wlewać porcję ciasta. Gorące można od razu posypać cukrem pudrem i jeść a zimne należy przystroić bitą śmietaną z dodatkami. Ciepłe gofry są pyszne i chrupiące a zimne smakowite.