Kotlety z makreli wędzonej

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Można je wykorzystać do zrobienia pysznych kotletów rybnych. Tym razem z makreli wędzonej- polecam!

  • Składniki na 8 szt:
  • 2 makrele wędzone
  • 200-300 g ziemniaków gotowanych
  • szczypta tymianku
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Obrać ze skóry i ości makrele. Rozgnieść je widelcem na mniejsze kawałki. Ziemniaki też rozgnieść widelcem lub przepuść przez praskę. Dodać jajko surowe, przyprawy, sól i pieprz. Całość wymieszać i mokrą ręką formować kotlety, które należy obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć do rumianego koloru na gorącym oleju. Kotlety smakują polane sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!

klopsy z makreli
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx