Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Można je wykorzystać do zrobienia pysznych kotletów rybnych. Tym razem z makreli wędzonej- polecam!
- Składniki na 8 szt:
- 2 makrele wędzone
- 200-300 g ziemniaków gotowanych
- szczypta tymianku
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 jajo
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrać ze skóry i ości makrele. Rozgnieść je widelcem na mniejsze kawałki. Ziemniaki też rozgnieść widelcem lub przepuść przez praskę. Dodać jajko surowe, przyprawy, sól i pieprz. Całość wymieszać i mokrą ręką formować kotlety, które należy obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć do rumianego koloru na gorącym oleju. Kotlety smakują polane sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!