Boczek wędzony duszony z czosnkiem

Przepisem tym zainspirował mnie p.Jakubiak w ,,Sztuce mięsa” edytowanym w tvn Style. Tak smacznie i wręcz aromatycznie to wyglądało na ekranie, że postanowiłam spróbować go zrobić. Muszę Wam powiedzieć, że się nie zawiodłam. Pyszny ,kruchutki boczuś można kroić w plastry na pieczywo lub  ukroić kawał mięsa , polać go sosem śmietanowo-chrzanowo- musztardowym i mamy danie obiadowe. Podane jeszcze z ugotowanymi buraczkami startymi na tarce, połączonymi z solą, cukrem,sokiem z cytryny, pieprzem i polanymi zasmażką z mąki i śmietany. Do tego ugotowane ziemniaki i  już możemy mówić, że jesteśmy w siódmym niebie !

  • Składniki:
  • 1 kawałek chudego wędzonego boczku ( ok. 1 kg)
  • 1 szkl. wina czerwonego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

Boczek musimy  nafaszerować obranymi ząbkami czosnku w ten sposób, że na całej jego powierzchni z jednej i drugiej strony nacinamy małe kieszonki do których wciskamy ten czosnek. Potem wkładamy całość do brytfanki , polewamy winem , dodajemy liście laurowe i dusimy do miękkości.W trakcie duszenia jeżeli  nam płyn wyparuje a mięso jest  jeszcze twarde to musimy je  podlać odrobiną wody. Miękkie mięso wykładamy na deskę a z tego co się wytopiło z boczku podczas duszenia możemy zrobić sos dodając do niego mąkę wymieszaną ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Polecam!

boczek wędzony pieczony z czosnkiem
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx