Taką karkówkę przyrządził Radek Liszewski w ,, Kuchni POLOwej”. Robi ją się szybko i jest smaczna. Polecam!
- Składniki:
- 8 plastrów karkówki wieprzowej
- 8 plastrów żółtego sera
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 4 pomidory
- sól, pieprz, pieprz cayenne ,czosnek granulowany
- zielone pesto
- bazylia suszona
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w plastry ok 1 cm grubości, które należy rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Jeżeli lubicie ostro to dodajcie pieprz cayenne. Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać olej i na nim obsmażyć z każdej strony rozbite i zamarynowane mięso. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Obłożyć nimi każdy przesmażony plaster karkówki. Na pomidory nałożyć plaster żółtego sera a na to po łyżeczce zielonego pesto. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 25 minut. Smacznego!