Kupiłam awokado i zastanawiałam się co z niego zrobić. Wpadł mi w oko przepis z książki Kuchnia Lidla,,Jeść zdrowiej”. Wykonałam, spróbowałam i przy okazji zrobiłam na śniadanie pastę na kanapki wg mojego przepisu. Danie kolacyjne lub obiado- kolacyjne. Smacznie, kolorowo na talerzu aż chce się jeść. Polecam!
- Składniki na zapiekane awokado:
- 2 awokado
- 4 suszone pomidory
- szczypta oregano
- 4 jajka
- sól i pieprz
- ser żółty tarty (szczypta na każde jajko)
- Składniki na pastę z awokado:
- 1 mały naturalny jogurt
- miąższ z awokado, który pozyskujemy z wydrążenia częściowego awokado do zapiekania z jajkami
- 2-3 rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- tarty żółty ser
Wykonanie zapiekanych awokado:
Awokado porządnie umyć, przekrawać na połowę wzdłuż owocu i usunąć pestkę. Poszerzyć wgłębienie wybierając trochę miąższu łyżeczką ( odłożyć go na pastę). Suszone pomidory drobno pokroić , włożyć do każdego awokado i oprószyć je oregano. Jajka najpierw po kolei wybić na spodek. Delikatnie za pomocą łyżki przenieść żółtko i wlać tyle białka ile zmieści się w owocu. Doprawić solą, pieprzem i na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do ścięcia białka ok. 8 minut. Podawać np. z sałatą lodową polaną sosem winegret ( przepis w blogu).
Wykonanie pasty:
Z roztartego widelcem miąższu awokado ,który nam został z wydrążenia otworów na w/w przepis robimy pastę do kanapek. Do tego rozgniecionego miąższu dodajemy pokrojone drobno rzodkiewki, przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku, tarty ser,sól i pieprz do smaku i kilka łyżek jogurtu , mieszamy . Pasta ma mieć gęstą konsystencję tak by się dobrze rozsmarowywała na kanapce. dodatkowo posypałam całość rzeżuszką. Smacznego!