Kupiliście śledzie solone i nie wiecie co dalej z nimi zrobić? Podaję pomysł siostry Faustyny na pyszne śledzie marynowane w occie jabłkowym z olejem. Polecam!
- Składniki:
- 500g śledzi solonych
- 1/2 szkl. octu jabłkowego
- 2 szkl. wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 cebule
- 1/3 szkl. oleju tłoczonego na zimno
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 8 kulek pieprzu
- 2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie i co pół godziny ją wymieniać. Wodę zagotować z solą i przyprawami. Do wrzątku wrzucić obrane i pokrojone w krążki cebule. Zalewę wystudzić, wlać do niej miód i ocet jabłkowy, wymieszać. Odsączyć śledzie , osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w 3 cm kawałki. Przełożyć do salaterki lub szklanych słoików ,na przemian: śledzie z cebulą i całość zalać marynatą.Na końcu wlać olej.Postawić w lodówce. Najlepsze są na 3 dzień kiedy wszystko się przegryzie. Można je podawać ze śmietaną lub majonezem wg uznania. Smacznego!