Śledzie marynowane siostry Faustyny

Kupiliście śledzie solone i nie wiecie co dalej z nimi zrobić? Podaję pomysł siostry Faustyny na pyszne śledzie marynowane w occie jabłkowym z olejem. Polecam!

  • Składniki:
  • 500g śledzi solonych
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego
  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 1/3 szkl. oleju tłoczonego na zimno
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie i co pół godziny ją wymieniać. Wodę zagotować z solą i przyprawami. Do wrzątku  wrzucić obrane i pokrojone w krążki cebule. Zalewę wystudzić, wlać do niej miód i ocet jabłkowy, wymieszać. Odsączyć śledzie , osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w 3 cm kawałki. Przełożyć do salaterki  lub szklanych słoików ,na przemian: śledzie z cebulą i całość zalać marynatą.Na końcu wlać olej.Postawić w lodówce. Najlepsze są na 3 dzień kiedy wszystko się przegryzie. Można je podawać ze śmietaną lub majonezem wg uznania. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx