Risotto z kurczakiem i warzywami

Podaję kolejny przepis siostry Faustyny na risotto. Jest pyszne a jeszcze lepsze na drugi dzień odgrzane, gdy wszystkie smaki i aromaty się ze sobą połączą. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 torebka ( 100 g ) ugotowanego a’dente ryżu
  • podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2 cukinie
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawy do smaku:
  • mielony czosnek
  • mielony pieprz
  • mielona słodka papryka
  • majeranek
  • bazylia

Wykonanie:

Ugotować a’l dente ryż. Odłożyć na bok. Na wysokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej  i na nim przyrumienić pokrojonego w kostkę , uprzednio umytego fileta z kurczaka. dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i przesmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę uprzednio umytą i pozbawioną gniazd nasiennych. Chwilę smażyć ,mieszać i gdy papryka zmięknie dodać pokrojone w kostkę cukinie uprzednio obrane ze skóry i bez nasion ( młode cukinie mogą być ze skórką). Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skóry i drobno pokroić. Dodać do kurczaka i warzyw. Dusić do miękkości cukinii. Dodać przyprawy, sól i pieprz.Na końcu włożyć ugotowany ryż. Chwilę wszystko dusić, żeby przeszło sokiem i aromatem pomidorów. Wyłączyć i gotowe danie  pełne witamin i aromatów lata. Smacznego!

Wegetarianie mogą to danie zrobić z samych warzyw, też jest smaczne- polecam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx