Proponuję łatwe domowe pyszne drożdżówki z budyniem . Polecam, z podanej ilości wyszło mi 15 dużych drożdżówek.
- Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- Składniki na nadzienie:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 l mleka
- Składniki na kruszonkę:
- 150 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
Wykonanie ciasta:
Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W dużej misce ukręcić na gładki puch jajko, żółtka z cukrem. Do tego dodać przesianą mąkę i wymieszać.Dodawać stopniowo wyrośnięty rozczyn, stale mieszając.Na końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i przykryć do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie.
Wykonanie nadzienia
Do rondelka wlać 1,5 szkl. mleka i 1/2 szkl. cukru. Zagotować. W 1/2 szkl .pozostałego zimnego mleka wsypać 2 budynie. Rozmieszać by nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia się budyniu. Wyłączyć i przykryć folią, by nie utworzył się kożuch.
Wykonanie kruszonki:
Składniki ze sobą połączyć za pomocą ręki.
Dalsze wykonanie drożdżówek:
Odkryć wyrośnięte ciasto i formować z niego małe kuleczki. Kłaść je na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Potem każdą bułkę spłaszczyć w ten sposób, że w podrośniętych robimy wgłębienie za pomocą dna szklanki. W to wgłębienie kładziemy łyżką budyń a na to kruszonkę. Pozostawiamy na blachach do wyrośnięcia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika na około 30 min. Ja piekłam na termoobiegu dwie blachy od razu. Smacznego!