Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Proponuję  łatwe  domowe pyszne drożdżówki z budyniem . Polecam, z podanej ilości wyszło mi 15 dużych drożdżówek.

  • Składniki na ciasto:
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • Składniki na nadzienie:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 l mleka
  • Składniki na kruszonkę:
  • 150 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej

Wykonanie ciasta:

Drożdże pokruszyć do miseczki  i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  W dużej misce ukręcić na gładki puch jajko, żółtka z cukrem. Do tego dodać przesianą mąkę i wymieszać.Dodawać stopniowo wyrośnięty rozczyn, stale mieszając.Na końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i przykryć do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie.

Wykonanie nadzienia

Do rondelka wlać 1,5 szkl. mleka  i 1/2 szkl. cukru. Zagotować. W 1/2 szkl .pozostałego zimnego mleka wsypać 2 budynie. Rozmieszać by nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia się budyniu. Wyłączyć i przykryć folią, by nie utworzył się kożuch.

Wykonanie kruszonki:

Składniki ze sobą połączyć za pomocą ręki.

Dalsze wykonanie drożdżówek:

Odkryć wyrośnięte ciasto i formować z niego małe kuleczki. Kłaść je na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Potem każdą bułkę spłaszczyć w ten sposób, że w podrośniętych robimy wgłębienie za pomocą dna szklanki. W to wgłębienie kładziemy łyżką budyń a na to kruszonkę. Pozostawiamy na blachach do wyrośnięcia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika na około 30 min. Ja piekłam na termoobiegu dwie blachy od razu. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx