Zaciekawił mnie ten przepis znaleziony w jednej z grup kulinarnych. A, że miałam główkę młodej kapusty białej i kombinowałam co z niej nowego zrobić, więc wspomniany przepis był mi na rękę. Pozostałe składniki też miałam w domu.Muszę Wam przyznać się, że zasmakowała mi i domownikom ta surówka, którą podałam do usmażonej ryby na kolację. Nie żałuję i dziękuję owej teściowej za kreatywność i ciekawy smak.
- Składniki:
- główka młodej kapusty białej
- 1 puszka suszonych pomidorów w oliwie
- 4 ząbki czosnku
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki octu jabłkowego lub 2 łyżki octu spirytusowego 10 %
Wykonanie:
Kapustę umyć i drobno poszatkować. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Żurawinę suszoną sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sicie i dodać do kapusty. Wszystko wymieszać. dodać cukier, oliwę z pomidorów suszonych i wlać ocet. Wymieszać, do smaku dodać sól i pieprz. Wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny .Surówka najlepsza gdy wszystkie smaki się połączą.