Śledzie w oleju lnianym wg Kasi Bosadzkiej
Przepis pochodzi z programu Kasi Bosadzkiej „Wiem co jem”. Zdrowe śledzie w zdrowym oleju lnianym, a do tego proste w wykonaniu.
- Składniki:
- 5 filetów śledziowych – matiasów
- 4 cebule
- 1/2 szklanki oleju lnianego
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 cytryna
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- świeżo mielony pieprz czarny
- 4 goździki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Wykonanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 3 godziny. Odsączamy, kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Cebulę cienko kroimy. Osobno w miseczce łączymy miód, musztardę, sok wyciśnięty z cytryny, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, mielony pieprz, majeranek. Dobrze mieszamy. Do umytego i osuszonego słoja wkładamy partiami, cebulkę na to śledzie, marynatę, cebulkę, śledzie, marynatę, … Aż do góry szkła. Całość zalewamy olejem lnianym. Zakręcamy i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
PORADA: Tylko olej lniany należy przechowywać w lodówce! Wybierać tłoczony na zimno, nieoczyszczony i wysokolinolenowy, bo zawiera ok. 50% kwasu typu omega 3.
Smacznego 🙂