Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym wg Kasi Bosadzkiej

 

Przepis pochodzi z programu Kasi Bosadzkiej „Wiem co jem”. Zdrowe śledzie w zdrowym oleju lnianym, a do tego proste w wykonaniu.

 

  • Składniki:
  • 5 filetów śledziowych – matiasów
  • 4 cebule
  • 1/2 szklanki oleju lnianego
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 cytryna
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

 

Wykonanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 3 godziny. Odsączamy, kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Cebulę cienko kroimy. Osobno w miseczce łączymy miód, musztardę, sok wyciśnięty z cytryny, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, mielony pieprz, majeranek. Dobrze mieszamy. Do umytego i osuszonego słoja wkładamy partiami, cebulkę na to śledzie, marynatę, cebulkę, śledzie, marynatę, … Aż do góry szkła. Całość zalewamy olejem lnianym. Zakręcamy i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.

 

PORADA: Tylko olej lniany należy przechowywać w lodówce! Wybierać tłoczony na zimno, nieoczyszczony i wysokolinolenowy, bo zawiera ok. 50% kwasu typu omega 3.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx