Placek gruszkowy

Do wykonania tego placka zainspirował mnie Maciej. Co prawda on go zrobił z jabłkami a ja spróbowałam zrobić z gruszkami , które uwielbiam. Następnym razem zrobię z większą ilością gruszek to będzie więcej masy gruszkowej. Polecam kruchutki placek, ze  słodziutką masę gruszkową i to wszystko zwieńczone maślano- kokosową kruszonką. Nic tylko zajadać i palce lizać! A Maćkowi dziękuję za przepis 🙂

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Składniki na masę gruszkową:
  • 2 kg gruszek ( następnym razem dam 3 kg)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 duży budyń waniliowy bez cukru
  • Składniki na kruszonkę:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru

Wykonanie ciasta:

Masło utrzeć z cukrami na puch. Dodawać stopniowo po 1 jajku a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać na gładką masę.

Wykonanie masy gruszkowej:

Gruszki obrać, sam miąższ przetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać cukier i suchy budyń, wymieszać.

Wykonanie kruszonki:

Mąkę, masło i cukier zagnieść ręką, na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Jeżeli jest za sypkie to dodać jeszcze masła, a jeżeli za zbite to dodać mąki. Po zagnieceniu muszą być grudki.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Na to równo rozkładamy masę gruszkową, na końcu całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku ok. 1 godziny( funkcja góra-dół). Po upieczeniu wykładamy na kratkę i wystudzony placek podajemy do kawki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx