Do wykonania tego placka zainspirował mnie Maciej. Co prawda on go zrobił z jabłkami a ja spróbowałam zrobić z gruszkami , które uwielbiam. Następnym razem zrobię z większą ilością gruszek to będzie więcej masy gruszkowej. Polecam kruchutki placek, ze słodziutką masę gruszkową i to wszystko zwieńczone maślano- kokosową kruszonką. Nic tylko zajadać i palce lizać! A Maćkowi dziękuję za przepis 🙂
- Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Składniki na masę gruszkową:
- 2 kg gruszek ( następnym razem dam 3 kg)
- 1/2 szkl. cukru
- 1 duży budyń waniliowy bez cukru
- Składniki na kruszonkę:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 150 g wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. cukru
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrami na puch. Dodawać stopniowo po 1 jajku a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać na gładką masę.
Wykonanie masy gruszkowej:
Gruszki obrać, sam miąższ przetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać cukier i suchy budyń, wymieszać.
Wykonanie kruszonki:
Mąkę, masło i cukier zagnieść ręką, na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Jeżeli jest za sypkie to dodać jeszcze masła, a jeżeli za zbite to dodać mąki. Po zagnieceniu muszą być grudki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Na to równo rozkładamy masę gruszkową, na końcu całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku ok. 1 godziny( funkcja góra-dół). Po upieczeniu wykładamy na kratkę i wystudzony placek podajemy do kawki. Smacznego!