Ciasto czekoladowo- porzeczkowe

Ciasto pasuje na różne uroczystości rodzinne. Ciemny biszkopt jest przekładany masą serową a na wierzchu podniebienie może się cieszyć smakiem bitej śmietany posypanej wiórkami czekoladowymi. Polecam!

  • Składniki na polewę:
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • Składniki na ciasto:
  • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szkl. cukru
  • Składniki na masę serową:
  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2 szkl. 30% śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 opakowania fix
  • Składniki dodatkowe:
  • dżem porzeczkowy
  • czekolada tarta

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki zagotować w rondelku i wystudzić.

Wykonanie ciasta:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze ze szczyptą soli i stopniowo dodając cukier dalej ubijać.Dodawać ubijając po 1 żółtku, a potem stopniowo wlewać ostudzoną polewę , przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.  Piec w temp. 180 stopni C ok.30-40 min. ciasto wystudzić i podzielić na 2 części.

Wykonanie masy serowej:

Ubić masło z cukrem pudrem i dodawać do tego po 1 łyżce sera z wiaderka.

Wykonanie masy śmietanowej:

Ubić śmietanę 30% z cukrem pudrem i fix.

Składanie ciasta:
1-pierwszy spód
2-posmarować spód dżemem porzeczkowym
3-na to masa serowa
4-przykrywamy drugą częścią ciasta
5-smarujemy ją dżemem porzeczkowym
6-na to masa śmietanowa
7- na ubitą śmietanę sypiemy wiórki czekoladowe.  Całość chłodzimy w lodówce -Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx