Na karnawał, przyjęcia w gronie rodzinnym czy sylwestra polecam śledzia w sosie tatarskim przepisu podyktowanego przez siostrę Faustynę. Sos tatarski z tego przepisu również smakuje wybornie z jajkami. Polecam!
- Składniki:
- 500 g filetów śledziowych solonych
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 1/2 słoika marynowanych grzybków lub pieczarek
- 10 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka natki pietruszki
Wykonanie:
Filety na noc przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Rano wodę odlać, śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do szklanej salaterki. pokroić w drobną kostkę ogórki kiszone, grzyby, cebulę czerwoną. Dołożyć do śledzi. Osobno rozmieszać ze sobą: majonez, musztardę,jogurt naturalny i tarty chrzan.Wlać do salaterki, znowu wymieszać i przełożyć na 24 godz. do przegryzienia smaków -do lodówki. Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!