Śledź w sosie tatarskim s. Faustyny

Na karnawał, przyjęcia w gronie rodzinnym czy sylwestra polecam śledzia w sosie tatarskim przepisu podyktowanego przez siostrę Faustynę. Sos tatarski z tego przepisu również smakuje wybornie z jajkami. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych solonych
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 słoika marynowanych grzybków lub pieczarek
  • 10 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie:
Filety na noc przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Rano wodę odlać, śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do szklanej salaterki. pokroić w drobną kostkę ogórki kiszone, grzyby, cebulę czerwoną. Dołożyć do śledzi. Osobno rozmieszać ze sobą: majonez, musztardę,jogurt naturalny i tarty chrzan.Wlać do salaterki, znowu wymieszać i przełożyć na 24 godz. do przegryzienia smaków -do lodówki.  Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx