Długo zastanawiałam się nad nazwą ciasta, którego upiekłam. A, że jest na wierzchu biały, w środku żółty i śniegu u nas jak na lekarstwo , to stąd ta nazwa. Biszkopt kakaowy, smarowany kwaskowym dżemem porzeczkowym i przekładany najpierw masą żółtą budyniowo-waniliową, a na wierzchu masą śmietanową z serkiem mascarpone. Polecam do kawki!
- Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 4 łyżki mąki tortowej pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 szkl. cukru kryształ
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na masę budyniowo-waniliową:
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 1 kostka masła (200g)
- Składniki na masę śmietanowo-serową:
- 330 ml śmietany 30%
- 1 op. serka mascarpone ( 250 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- posypka czekoladowa
- 2 słoiki dżemu porzeczkowego
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając a potem po 1 żółtku. Odstawić mikser i do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Drewnianą łyżką lub łopatką delikatnie wszystko wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, spuścić blachę na podłogę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 25 minut. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i wystudzić. Podzielić wzdłuż na 2 placki.
Wykonanie masy budyniowej:
1,5 szkl. mleka wlać do garnka, dodać cukier, rozmieszać i gotować do wrzenia. Do pół szkl. mleka wsypać suchy budyń i mąkę ziemniaczaną. Rozmieszać i cienkim strumieniem wlać na wrzące mleko. Ciągle mieszać aż powstanie gęsty budyń. Przykryć, by nie zrobił się kożuch i wystudzić, potem utrzeć masło na puch i dodawać ciągle ucierając po 1 łyżce budyniu.
Wykonanie masy śmietanowej:
Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodawać stopniowo ciągle ubijając cukier puder i serek mascarpone.
Składanie ciasta:
Dno – jeden ciemny biszkopt, którego powierzchnię smarujemy równo zawartością 1 słoika dżemu. Na to nakładamy masę budyniową. Całość nakładamy drugim ciemnym biszkoptem, którego powierzchnię smarujemy zawartością drugiego słoika dżemu. Na to rozsmarowujemy masę śmietanowo-serową. Całość posypujemy posypką czekoladową. Śnieżną kostkę wstawiamy do lodówki i na drugi dzień serwujemy z kawką równe pokrojone kwadraty ciasta. Smacznego!