Mleczny blok keksowy

Na pewno każdy z Was zna blok z dzieciństwa ciemny kakaowy z zatopionymi w nim bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. Dziś dla odmiany proponuję blok biały z tym samym w środku ale mleczny od dużej ilości roztopionego w nim mleka w proszku. Nawet Ci którzy mleka nie lubią chętnie schrupią  ten biały deser do kawki czy herbatki. Polecam, mało pracy a deser starczy dla całej rodzinki, bowiem kroi go się na plastry i podaje najlepiej na ciemnym deserowym talerzu, żeby podkreślić jego piękno. Smacznego!

  • Składniki:
  • 350 g mleka w proszku
  • 150 g masła
  • 150 ml. wody
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • mieszanka keksowa ok. 200 g ( rodzynki, orzechy, suszone owoce, płatki migdałów itp.)

Wykonanie:

Do rondelka wkładamy odważone masło, wlewamy wodę i cukry. Zagotowujemy, mieszamy i wyłączamy.Do gorącego wsypujemy stopniowo mleko w proszku ciągle mieszając aż uzyskamy gęstą mleczną konsystencję. W misce rozkruszamy na dowolnej wielkości kawałki herbatników i dodajemy mieszankę bakalii. Do tego wlewamy gorący roztwór mleczny i wszystko dokładnie mieszamy. Keksową foremkę wyściełamy folią spożywczą, na jej dno wysypujemy troszeczkę bakalii ( będzie to wierzch) ,a następnie wszystko wykładamy masą mleczną z bakaliami i herbatnikami. Dobrze ubijamy foremkę, wyrównujemy i zimną wstawiamy do lodówki. Blok szybko tężeje i po godzinie daje już się wyjąć z foremki. Przewracamy go do góry dnem i mamy biały blok z zatopionymi bakaliami. Smacznego!

Porada: jeżeli masz ochotę na blok czekoladowy szukaj przepisu w blogu. Dziękuję i zapraszam!

mleczny blok keksowy
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx