Roladki drobiowe z jarmużem

Przepis siostry Teresy. Farsz zrobiony ze zdrowego jarmużu, dobrze doprawiony z nutką ostrości.  Jeżeli zostanie Ci farsz to możesz w dniu następnym zużyć go np. do pierogów czy naleśników. Roladki zdrowe i pyszne. Polecam!

  • 1 podwójny filet z kurczaka (na  6 roladek)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 100 g jarmużu
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Filety oczyścić z błon, umyć i wysuszyć na ręczniku papierowym. Każdy podzielić na 3 części ,czyli z dwóch filetów uzyskamy 6 szt. Każdy rozbić na kotlet i odstawić na bok. Zrobić farsz: cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na gorącym oleju. Po zeszkleniu dodać do tego drobno pokrojony jarmuż (same liście bez grubych części). Potem dodać przyprawy wymieszać i na końcu oprószyć mąką.Wyłączyć i nakładać farsz po 1 łyżce na 1 filet. Zawijać roladki. Oprószyć też je mąką i obsmażyć z każdej strony na złoto a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać trochę wodą i piec w przykrytym naczyniu w 180 stopniach C przez 30 min. Roladki podawać na obiad lub kolację-smacznego!

Ponieważ farsz jest dosyć ostry ja kurczaka już niczym nie przyprawiałam, ale jeżeli ktoś lubi bardzo pikantne potrawy, to może filety posolić i dać do nich mielony pieprz.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx