Proponuję zrobić omlety wg przepisu s. Faustyny. Zdrowy dodatek przesmażonego jarmużu z czosnkiem i cebulką oraz dodatkiem kurkumy i imbiru tworzy niesamowity smak tego omleta. Można go jeść na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji z powodzeniem zaspokoi głód 3 dorosłych członków rodziny. Polecam!
- Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g jarmużu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- po 1/4 łyżeczki: soli, pieprzu , kurkumy, imbiru mielonego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jarmuż umyć, odsączyć na sicie., pozbawić grubych łodyg i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać , pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej i na nim przesmażyć cebulę, jarmuż i czosnek. Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na największych obrotach robota, potem zmniejszyć obroty i dodawać do białek stopniowo żółtka a następnie mąkę i przyprawy. Wymieszać i wlać na przesmażoną zawartość patelni. Wszystko smażyć pod przykryciem ok. 7 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć 2 min. Omlet podawać np z ketchupem lub polany sosem czosnkowym. Smacznego!