W dobie koronawirusa kiedy musimy siedzieć w domu, a nie mamy drożdży możemy upiec chleb na sodzie. Łatwy, smaczny chlebuś, który zrobi nawet dziecko. Przepis ściągnięty z internetu ,, Uwaga babcia gotuje”. Mało składników, jeszcze mniej pracy a satysfakcja gwarantowana. Polecam!
- Składniki na jeden chleb z foremki keksowej:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 9 g sody spożywczej oczyszczonej
- 400 ml maślanki o temp. pokojowej
- 1 czubata łyżeczka soli (8 g)
- olej do posmarowania dłoni
- czarnuszka lub ziarenka maku lub sezamu do posypania
Wykonanie:
Do miski wlewamy maślankę o temperaturze pokojowej. Do niej dolewamy sok z cytryny, wsypujemy sodę i mieszamy do lekkiego spienienia się maślanki. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i sól, znowu całość mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i ręką natłuszczoną w oleju wykładamy do niej ciasto. Wyrównujemy górną powierzchnię ciasta i posypujemy np. czarnuszką. Wkładamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i pieczemy 40 min na termoobiegu. Sprawdzamy patyczkiem czy dobrze chlebuś upieczony i wykładamy go na kratkę. Studzimy i już gotowy do konsumpcji. Zapewniam, że od razu zniknie z talerzy. smacznego!