Mazurek to ciasto wielkanocne. Proponuję zrobić łatwy i prosty w wykonaniu mazurek zaczerpnięty z przepisu siostry Faustyny, który zrobiła nie z żurawiną, ale ze śliwkami suszonymi pokrojonymi w paseczki. Spróbujcie, mój też wyszedł pyszny.
- Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Składniki na polewę:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 szkl. śmietanki 36 %
- 20 dag suszonych śliwek ( ja dałam żurawinę suszoną)
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i przełożyć na 1 godz do lodówki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem wykładamy dno i wylepiamy rand blachy. Ciasto nakłuć widelcem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 20 min. Wystudzić na kratce.
Wykonanie polewy: W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę, dodajemy do niej śmietankę i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ją na ciasto i dekorujemy owocami suszonymi. Przekładamy do lodówki do stężenia. Smacznego!