Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

Przepis pochodzi z bloga,, Sprytna Chochla”. Jest to chrupiący włoski chlebek z dodatkami, który smakuje moczony w oliwie. Polecam!

  • Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 190 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 g drożdży
  • na górę:
  • 15 oliwek zielonych i czarnych
  • 2 duże plastry pomidorów suszonych w oleju
  • 1/2 łyżki soli gruboziarnistej

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i odłożyć na 5 min. Potem je zmieszać z mąką, oliwą i solą. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1 godz do wyrośnięcia.Po godz. przekładamy ciasto do standardowej blachy na ciasto i palcem robimy wgłębienia nasmarowanymi rękoma oliwą. Na cieście wykładamy pokrojone oliwki i suszone pomidory. Całość posypujemy solą i odstawiamy na pół godz. Pieczemy w temp. 220 stopni C 25 min. do zarumienienia się ciasta.Najsmaczniejsze jest świeżo maczane w oliwie z oliwek lub dobrym oleju. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx