Nalewka cytrynowa

Nalewka z przepisu Ani, sprawdzona i wypróbowana. Jeżeli chcesz uzyskać mniej % to możesz ją zrobić z samej wódki. Podaję oryginalny przepis Ani. Polecam jest orzeźwiająca, słodka i daje niezłego kopa!

  • Składniki:
  • 10- 15 dużych cytryn
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 500 ml. spirytusu 95%
  • 1 szkl .wódki 40%
  • 2 słoje w tym jeden  2 l
  • filtry do kawy

Wykonanie:
Cytryny porządnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. 7 cytryn obrać ze skóry tak cienko by nie było białej gorzkiej warstwy, najlepiej obieraczką do warzyw. Drobno je pokroić lub zetrzeć na tarce. Włożyć do słoja 1 litrowego i zalać 1 szkl. wódki. Zamknąć i pozostawić na parapecie na 2 dni. Co jakiś czas pokręcić słojem.

Z  cytryn wycisnąć sok ( będzie ok. 800 ml) .Jeżeli wyjdzie mniej możesz jeszcze wycisnąć dodatkowo z 2 cytryn . Przelać do 2 litrowego słoja. w rondelku zagotować syrop cukrowy: 1 szkl. wody z 1 szkl. cukru. Przestudzić go i wlać do słoja z sokiem cytrynowym. Do tego wlać spirytus i zamknąć słój. Położyć obok słoja ze skórkami na parapet i  oby dwa mają tak stać następne 2 dni.Potem do dużego słoja przelać zawartość słoja litrowego. Zakręcić i znowu wszystko ma stać następne 2 dni na parapecie okna. Potem całość odcedzić na sicie a potem odfiltrować w podwójnie złożonym filtrze od kawy do butelek. wyjdzie ok. 1500 ml nalewki cytrynowej. Smacznego i zaznaczam, że to mocny trunek!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx