Fasolowy garnek

Danie jednogarnkowe, może być kolacyjne lub w połączeniu z ziemniakami, kaszą, ryżem -daniem obiadowym. Smaczne, zdrowe, sycące dla całej rodziny.Polecam!

  • Składniki:
  • 1 opakowanie fasoli ,,Piękny Jaś”
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 op. przecieru pomidorowego ( ok 200 ml)
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc w wodzie a na drugi dzień ugotować ją w osolonej wodzie do miękkości. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pociąć na kostkę. Cebule obrać i pokroić na piórka. Na patelni z olejem zeszklić cebulę z papryką i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć kawałeczki kurczaka pokrojonego w kostkę, posolonego i obtoczonego w przyprawie. Przełożyć do garnka z papryką i cebulą. Wlać do całości ugotowaną fasolę z płynem. Dolać jeszcze troszeczkę wody i przecier pomidorowy. Chwilę podgotować. Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Posmakować. Przyprawić solą i pieprzem . Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx