Danie jednogarnkowe, może być kolacyjne lub w połączeniu z ziemniakami, kaszą, ryżem -daniem obiadowym. Smaczne, zdrowe, sycące dla całej rodziny.Polecam!
- Składniki:
- 1 opakowanie fasoli ,,Piękny Jaś”
- 1 filet z kurczaka
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 op. przecieru pomidorowego ( ok 200 ml)
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc w wodzie a na drugi dzień ugotować ją w osolonej wodzie do miękkości. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pociąć na kostkę. Cebule obrać i pokroić na piórka. Na patelni z olejem zeszklić cebulę z papryką i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć kawałeczki kurczaka pokrojonego w kostkę, posolonego i obtoczonego w przyprawie. Przełożyć do garnka z papryką i cebulą. Wlać do całości ugotowaną fasolę z płynem. Dolać jeszcze troszeczkę wody i przecier pomidorowy. Chwilę podgotować. Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Posmakować. Przyprawić solą i pieprzem . Smacznego!