Zrobiłam ciasto śliwkowe wg. przepisu p. Eli Wieczorkiewicz. Ciasto pyszne z nutą cynamonową-polecam!
- Składniki:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru pudru
- 250 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 10 śliwek
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Całe jajka ubijamy do białości dodając stopniowo cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy szczyptę soli, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem Mieszamy powoli dodając stopniowo na końcu roztopione masło i powidła śliwkowe. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut- do suchego patyczka. Smacznego!