Racuszki dyniowe

Jesienny czas  to czas  na dynię. Dzisiaj proponuję zrobić z nich pulchniutkie racuszki. Polane ketchupem smakują bosko, a kto nie lubi z ketchupem może je posypać cukrem. Polecam!

  • Składniki:
  • 500g miąższu z dyni
  • 1 szkl. mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli do dyni i szczypta soli do białek
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Dynię obrać, usunąć pestki a miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać żółtka, mąkę, sól, cukier. Wymieszać. Ubić osobno białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem na racuszki. Małe racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć dwustronnie. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać polane ketchupem lub na słodko z cukrem. Smacznego!

racuszki dyniowe
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx