Jesienny czas to czas na dynię. Dzisiaj proponuję zrobić z nich pulchniutkie racuszki. Polane ketchupem smakują bosko, a kto nie lubi z ketchupem może je posypać cukrem. Polecam!
- Składniki:
- 500g miąższu z dyni
- 1 szkl. mąki pszennej lub kukurydzianej
- 3 jajka
- 1-2 łyżki cukru
- szczypta soli do dyni i szczypta soli do białek
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki a miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać żółtka, mąkę, sól, cukier. Wymieszać. Ubić osobno białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem na racuszki. Małe racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć dwustronnie. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać polane ketchupem lub na słodko z cukrem. Smacznego!