Podejrzane z programu telewizyjnego ,,Kolekcja smaków”. Trochę zmodyfikowane,, po mojemu” z dodaniem marchewki, i ziemniaków gotowanych oraz przyprószone natką zielonej pietruszki. Smaczne, polecam dla tych, którzy z 1 podwójnej piersi z kurczaka mają zrobić obiad dla 4 osób.
- Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 kostki masła
- olej
- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- 1 por
- 1 cukinia
- 1 marchew
- ziemniaki
- 4 kawałki pomidorków suszonych w oliwie ( możesz nie dodawać jak nie masz)
- 1 duża łyżka musztardy francuskiej
- kilka łyżek wina białego ( jeżeli nie masz może być woda)
- 1/2 pojemnika śmietanki 30%
- sól, pieprz, czerwona ostra mielona papryka do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyć, cebulę, por, seler naciowy pokroić drobno, a cukinię pokroić w pół plastry ( młoda ze skórką a stara musi być przedtem obrana).
Mięso umyć, osuszyć, wyciąć ścięgna , posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać ostrą papryką. Następnie do głębszej patelni wlewamy olej i gdy jest rozgrzany przesmażamy w nim mięso. Do niego dodajemy masło i w trakcie smażenia polewamy kilka razy roztopionym gorącym masłem. Wyciągamy mięso na bok a na tej samej patelni przesmażamy najpierw cebulę i seler naciowy , potem dodajemy por i cukinię oraz pomidorki suszone z oliwy. Po lekkim przesmażeniu warzyw całość podlewamy kilkoma łyżkami wina białego, przykrywamy i dusimy do miękkości warzyw. Na końcu wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę francuską, mieszamy i gotujemy do zagęstnienia sosu. Smakujemy, ewentualnie dodajemy sól i pieprz. Wkładamy przesmażone i pokrojone na porcje piersi z kurczaka. Chwilę jeszcze mieszając gotujemy do połą czenia się składników.
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić, zalać wodą z solą i ugotować w osobnym garnku do miękkości.
Przekładamy ziemniaki z marchewką na talerze, dodajemy po porcji mięsa i potrawki warzywnej z sosem musztardowym. Pychotka, zrób i się przekonaj! Smacznego!