Brzoskwiniowy indyk

Pomysł wpadł mi do głowy podczas oglądania potraw w wykonaniu chińskich kucharzy. Szybkie danie o, smaku orientalno -słodko- słonym  za pomocą przyprawy chińskiej. Danie może być obiadowe lub kolacyjne. Spróbujcie je zrobić kiedy to w lodówce macie filet z indyka i nie macie na niego pomysłu. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 filet z indyka ( ja miałam 800g)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • olej do smażenia
  • 2 -3 łyżek sosu sojowego
  • przyprawa chińska wg uznania
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Mięso umyć, pozbawić błon , pokroić na drobną kostkę. Wlać do głębszej patelni typu wok olej, przesmażyć czosnek, kawałki mięsa i smażyć ok. 10 min mieszając. Paprykę umyć , pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dołożyć do patelni. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę ( troszeczkę połówek brzoskwiń odłożyć do dekoracji).i przełożyć na patelnię z mięsem i papryką. Zalać pół szkl. syropu z brzoskwiń i smażyć mieszając następne 10 min. Dodać sos sojowy, przyprawę chińską, sól i pieprz oraz chili do smaku.  Osobno w szklance rozmieszać śmietanę z mąką i zaprawić gorącym sosem z patelni. Wymieszać tak by nie było grudek i mieszając wlać do sosu. Potrawę podgotować do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu, dodać pokrojony drobno zielony koperek i wymieszać całość, wyłączyć. Danie nakładamy na talerze i na wierzchu ozdabiamy ćwiartkami pokrojonej brzoskwini z puszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx