Sernik -złota rosa

sernik złota rosa

Wypróbowałam wiele przepisów na sernik lekki jak puch, który na wierzchu będzie ozdobiony złotymi pęcherzykami rosy. Muszę, przyznać , że ten przepis w pełni mnie zadowolił i chcę się nim z Wami kochani podzielić. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 1,5  szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1/2 kostki  miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • Składniki na masę serową:
  • 1  wiaderko  sera  sernikowego ( 1 kg)
  • 1/4 szkl.  oleju
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jaja
  • 4  żółtka
  • 2  budynie suche:  waniliowy lub śmietankowy
  • 3/4  szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Składniki na masę białkową:
  • 4  białka
  • 1 szkl . drobnego cukru
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta ze sobą należy połączyć, wymieszać, zagnieść ciasto i nim wylepić dno blachy (23x33cm)  uprzednio wyłożonej  papierem do pieczenia. Schładzamy 30 min  blaszkę z ciastem a potem pieczemy w temperaturze 190 stopni C 15 min. Wyciągamy blaszkę na kratkę.
Wykonanie masy serowej:
2 jajka i 4 żółtka ubijamy na puch z cukrami.  Następnie stale ubijając dodajemy ser z wiaderka i wsypujemy suchy proszek budyniowy. Na końcu wlewamy mleko i olej.  Masa będzie płynna i taką wlewamy na upieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 45 minut, góra, dół.
Wykonanie masy białkowej:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli  przy najwyższych obrotach miksera i stopniowo dodajemy do ubitych białek  partiami cukier. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
Ciasto wyciągamy po 45 min pieczenia, rozsmarowujemy na nim masę białkową i robimy za pomocą widelca esy floresy. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 min. Po czym ciasto wyłączamy i studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wystudzone możemy kroić na porcje. Smacznego !

Uwaga!
Zawsze blaszkę z upieczonym ciastem stawiam na blasze od piekarnika i dopiero potem wlewam do blaszki masę serową. Wstawiam wtedy blachę z blaszką do nagrzanego piekarnika i piekę sernik. Mam pewność , że nic mi nie wyleci płynna masa sertowa z blaszki.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx