Babka dwukolorowa, pulchniutka, zachowująca zawsze lekką wilgotność dzięki mące krupczatce. Przepis pochodzi z bloga,,Smaki Maroka”. Polecam!
- Składniki:
- 450 g mąki krupczatki
- 175 ml oleju
- 150 ml wody
- 300 g cukru ( ja dałam 250g)
- 6 jaj
- 2 łyżeczki ekstratu waniliowego ( laska wanilii włożona do buteleczki ze spirytusem lub czystą wódką)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki ciemnego kakao
- tłuszcz do wysmarowania blachy i mąka krupczatka do jej przyprószenia ( ja miałam blachę silikon śr. 28cm ,w kształcie babeczki i tego nie musiałam robić)
- Składniki na polewę:
- sok z 1 cytryny
- cukier puder ( ile ten sok zbierze)
- posypka cukrowa do posypania
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dać szczyptę soli i odłożyć do lodówki. Do misy miksera wbić same żółtka i ukręcić je na puch dodając stopniowo cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami na przemian z olejem i wodą. Na końcu wlewamy ekstrat waniliowy. Wyłączamy mikser i wyciągamy białka z lodówki ubijając je na sztywną pianę. Dodajemy do ukręconego ciasta i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej wmieszać musimy te białka. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Większa część ciasta( 2/3)- pozostaje biała, a do mniejszej dodajemy kakao i mieszamy. Potem wylewamy część ciasta białego do blaszki, na to ciemną część ciasta. Na to pozostałą część białą ciasta. Bierzemy długi patyczek od szaszłyków i mieszamy nim ciasto, żeby kolory nam się wymieszały. Blaszką musimy lekko stuknąć o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 45 min. -do suchego patyczka. Po upieczeniu jeszcze trzymamy 5 min. w blaszce, a potem wyciągamy na talerz i studzimy. W miseczce z sokiem z cytryny ukręcamy gęsty lukier z cukru pudru i tego soku. Nakładamy na babkę i posypujemy dla ozdoby posypką cukrową. Smacznego!