Efektownie prezentują się na półmisku i są smaczne. Polecam na domowe uroczystości. Przepis inspirowany z jednej z grup kulinarnych.
- Składniki:
- 1 kg szynki mięsa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz
- 1 papryka słodka
- 200 g boczku wędzonego
- 2 łyżki musztardy
- plastry żółtego sera ( tyle ile płatów mięsa)
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobno. Pieczarki myjemy, odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, do gorącego wsypujemy cebulę i czosnek , szklimy i w to wkładamy pieczarki. Smażymy wszystko razem aż pozbędziemy się soku z pieczarek. Studzimy.
Szynkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 2- 3 cm plastry, które rozbijamy na cienkie płaty. Każdy płat smarujemy musztardą, przyprószamy solą i pieprzem. Na każdy tak przygotowany płat nakładamy cienki plastyer boczku, ser żółty i na krawędzi płata 1 część pokrojonej w słupki papryki i 1 łyżeczkę pieczarek smażonych z cebulą i czosnkiem. Rulony zawijamy i miejscem zawinięcia układamy na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, polewamy wodą, zamykamy i przekładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni C na 1 godz. a potem odkrywamy, polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze w temp. 180 stopni C 30 min by roladki ładnie nam się zarumieniły. Smacznego!