Zupa z zielonym groszkiem

Zupa lekka, ciesząca oko a przy tym rozgrzewająca  deszczowe dni lub chłodząca w upalne, jeżeli zupkę podamy chłodną. Polecam, pomysł zaczerpnięty z jednej z grup kulinarnych i zmodyfikowany ,, po mojemu”. Groszek możemy w tym czasie dostać świeży cukrowy  schowany w młodych strączkach lub wykorzystać jeszcze mrożony z ubiegłego sezonu. Jeżeli mamy młody to również polecam do gotowania zupki wrzucić strączki pozbawione włókien i pokrojone drobno.  Polecam!

  • Składniki:
  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy mielone : po szczypcie: imbiru, chili,  pieprzu
  • sól
  • mały kubeczek śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Wszystko zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Potem do tego dodać  zielony groszek i gotować ze wszystkim  dalsze 5 minut.  Zupę zblendować ( odłożyć troszeczkę groszku do dekoracji). Do kremu dodać wg uznania sól i pieprz. Zalać zupę zahartowaną śmietanką i zagotować lub wlewać na talerz krem groszkowy, na środku talerza zrobić kleks z jogurtu a na to posypać parę groszków. Smacznego!

zupa groszkowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx