Gołąbki z młodej kapusty bez zawijania w sosie pomidorowym s. Faustyny

Pomysł na obiad, w którym mamy i mięso mielone i kapustę, tylko nie zawijane jest ono w liście kapusty lecz jest połączone z kapustką drobno poszatkowaną w środku. Całość obtacza gęsty sos pomidorowy. Polecam!

  • Składniki do miski:
  • 700 g mięsa mielonego
  • 700 g drobno pokrojonej młodej kapusty białej
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku zielonego
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl. suchego ryżu
  • Składniki na sos:
  • 3 szkl. domowego przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. wody lub bulionu
  • szczypta ziół prowansalskich lub oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia klopsów

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować lub przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do niej sól i wymieszać. Odstawić na bok. Tymczasem do miski przełożyć mięso mielone, dodać drobno pokrojony czosnek i cebulę, surowe jaja, surowy ryż i drobno pokrojony zielony koperek. Odcedzić kapustę z nadmiaru soku i dodać ją do miski. Posypać całość solą i pieprzem wg uznania. Wyrobić bardzo dokładnie masę mięsno- kapuścianą i formować z niej klopsy. Na patelnię wlać olej i przyrumienić każdy klops dwustronnie na złoto. Ułożyć obsmażone w naczyniu żaroodpornym -jeden obok drugiego.

Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą, podgrzać i zalać podsmażone klopsy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C 40 min. bez przykrycia. Takie gołąbki bez zawijania smakują same lub połączone z ziemniakami na obiad. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Hanka
po co ta ikonka „print friendly”, skoro nie drukuje, nie ma możliwości wydrukowania przepisu.

1
0
Skomentuj przepisx