Pomysł na obiad, w którym mamy i mięso mielone i kapustę, tylko nie zawijane jest ono w liście kapusty lecz jest połączone z kapustką drobno poszatkowaną w środku. Całość obtacza gęsty sos pomidorowy. Polecam!
- Składniki do miski:
- 700 g mięsa mielonego
- 700 g drobno pokrojonej młodej kapusty białej
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku zielonego
- 2 jaja
- 1/2 szkl. suchego ryżu
- Składniki na sos:
- 3 szkl. domowego przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. wody lub bulionu
- szczypta ziół prowansalskich lub oregano
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia klopsów
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować lub przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do niej sól i wymieszać. Odstawić na bok. Tymczasem do miski przełożyć mięso mielone, dodać drobno pokrojony czosnek i cebulę, surowe jaja, surowy ryż i drobno pokrojony zielony koperek. Odcedzić kapustę z nadmiaru soku i dodać ją do miski. Posypać całość solą i pieprzem wg uznania. Wyrobić bardzo dokładnie masę mięsno- kapuścianą i formować z niej klopsy. Na patelnię wlać olej i przyrumienić każdy klops dwustronnie na złoto. Ułożyć obsmażone w naczyniu żaroodpornym -jeden obok drugiego.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą, podgrzać i zalać podsmażone klopsy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C 40 min. bez przykrycia. Takie gołąbki bez zawijania smakują same lub połączone z ziemniakami na obiad. Polecam!
Hanka
po co ta ikonka „print friendly”, skoro nie drukuje, nie ma możliwości wydrukowania przepisu.