Ciasto truskawkowe ucierane

Dzisiaj proponuję zrobić ciasto truskawkowe wg przepisu Ani. Jest łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Polecam!

  • Składniki:
  • 800g truskawek
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do zrobienia lukru i sok z 1 cytryny
  • olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

Truskawki umyć, odsączyć na sicie, wyjąć szypułki.  do misy miksera wsypujemy cukier do którego ciągle mieszając na najwyższych obrotach dodajemy po 1 całym jajku. Masa po ubiciu musi być aż biała i puszysta. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Wlewamy cienkim strumieniem do masy jajeczno-cukrowej nie przerywając ubijania. Dodajemy kilka kropel oleju. Wyłączamy robot. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia..Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy je na całej powierzchni. Wkładamy truskawki otworami do góry na całej powierzchni ciasta, jednak ich w nie nie wciskamy. Na położone truskawki układamy już otworami do dołu pozostałe truskawki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C góra, dół ok. 50 min -do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i wyłączonym piekarniku do wystudzenia. Potem mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny aby uzyskać gęsty lukier, którym na wierzchu upieczonego placka rysujemy esy floresy. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx