Jeżeli macie drzewo z jabłkami papierówkami to proponuję ich nadmiar zamknąć w słoikach. Można zrobić prosty dżem na chlebek, do naleśników, do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika, kiedy nam przyjdzie na niego ochota. Zachęcam do zrobienia.
- Składniki:
- dowolna ilość jabłek papierówek
- cukier do smaku
Wykonanie:
Jabłuszka obrać ze skórki, wydrążyć lub wyciąć nożem gniazda nasienne , drobno pokroić i smażyć w rondelku lub garnku z grubym dnem aż staną się szkliste i pozbędą soku. Zasypujemy cukrem do smaku ( wg uznania). Jeszcze chwilę smażymy aż cukier się roztopi mieszając doprowadzamy do pożądanej konsystencji. Przekładamy gorące do wyprażonych słoików , zakręcamy, przestawiamy do góry nogami aby się całkowicie zassały słoiki . Po przestudzeniu przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Polecam!