Przepis sprawdzony w klasztornej kuchni sióstr klarysek, które proszą osoby z niego korzystające o modlitwę w intencji powołań zakonnych i kapłańskich.
Ogóreczki pyszne, już w czasie ich wykonywania nie mogłam się powstrzymać i je podjadałam.
- Składniki:
- 5 kg ogórków
- 1 szkl. octu
- 2 szkl. cukru
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1/2 szkl. pokrojonego kopru zielonego
- 1 łyżeczka ziaren prawdziwego pieprzu
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić w ćwiartki i przełożyć do dużego naczynia. Wlać ocet ,dodać cukier, sól i gorczycę oraz koper, pieprz i czosnek. Wymieszać, pozostawić na 2-3 godz. Włożyć do słoików, zalać zalewą, która się wytworzyła i pasteryzować 10 min. Smacznego!