Ciasto znane większości osób z tego, że jest pyszne, wilgotne, łatwe w wykonaniu i długo zachowuje świeżość. Polecam z moją wypróbowaną polewą!
- Składniki ciasta
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 jaja
- pół szkl. oleju roślinnego
- pół szkl. jogurtu naturalnego
- 3|4 szkl. cukru kryształ
- 2 łyżki kakao
- 4 jabłka
- 1 szkl. orzechów łuskanych np. włoskich, laskowych, prażonych bez soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- Składniki polewy
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka 3,2%
Wykonanie
Dużą formę lub mniejsze 2 wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić olejem. Do miski wbić jaja i stale miksując połączyć z cukrem. Dodać olej i jogurt. Stale miksując dodawać przesianą mąkę. Ciasto robi się bardzo gęste, odłożyć mikser i dalej ucierać je dodając sodę, proszek do pieczenia i kakao. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Orzechy jeżeli są duże to posiekać na mniejsze kawałki. Połączyć z ciastem. Masę wlać do formy lub foremek i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C ok. 50 min. Sprawdzić za pomocą suchego patyczka czy ciasto się upiekło. Wyłożyć na kratkę i wystudzić. W tym czasie zrobić polewę.
W garnuszku roztopić masło z cukrem. Mieszać, dodać kakao i mleko. Gotować na małym ogniu do uzyskania żądanej konsystencji. Polać wierzch ciasta i można przyozdobić resztą orzechów lub płatkami kokosowymi. Smacznego!