Ciasto salceson z orzechami i jabłkami

Ciasto znane większości osób z tego, że jest pyszne, wilgotne, łatwe w wykonaniu i długo zachowuje świeżość. Polecam z moją wypróbowaną polewą!

  • Składniki  ciasta
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 jaja
  • pół szkl. oleju roślinnego
  • pół szkl. jogurtu naturalnego
  • 3|4 szkl. cukru kryształ
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jabłka
  • 1 szkl. orzechów  łuskanych np. włoskich, laskowych, prażonych bez soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Składniki polewy
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka 3,2%

Wykonanie

Dużą formę lub mniejsze 2 wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić olejem. Do miski wbić jaja i stale miksując połączyć z cukrem. Dodać olej i jogurt. Stale miksując dodawać przesianą mąkę. Ciasto robi się bardzo gęste, odłożyć mikser i dalej ucierać je dodając sodę, proszek do pieczenia i kakao.  Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Orzechy jeżeli są duże to posiekać na mniejsze kawałki. Połączyć z ciastem. Masę wlać do formy lub foremek i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C ok. 50 min. Sprawdzić za pomocą suchego patyczka czy ciasto się upiekło. Wyłożyć na kratkę i wystudzić. W tym czasie zrobić polewę.
W garnuszku roztopić masło z cukrem. Mieszać, dodać kakao i mleko. Gotować na małym ogniu do uzyskania żądanej konsystencji. Polać wierzch ciasta i można przyozdobić resztą orzechów lub płatkami kokosowymi. Smacznego!

salceson
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx