Przepis znalazłam w gazecie,,Tina”. Jest to szarlotka na kruchym cieście z delikatną bezą i kruszonką. Polecam!
- Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 i 2\3 szkl. cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag masła
- 5 jajek
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- mielony cynamon
Wykonanie:
Z mąki, 1\3 szkl. cukru, masła, z 1 cukru waniliowego , proszku do pieczenia i 5 żółtek zagnieść kruche ciasto. Włóż je do lodówki na 30 min. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Domieszaj sok z cytryny, proszek budyniowy, 1 cukier waniliowy i cynamon do smaku. Oderwij 1\3 schłodzonego ciasta. Resztę rozwałkuj i wylep nim spód blachy wyłożony pergaminem. Nałóż jabłkowe nadzienie. Białka ubij z resztą cukru. Połącz z mąką ziemniaczaną. Wyłóż na jabłka. Pozostałe ciasto zetrzyj wprost na bezę. Piecz 50 min. w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego!