Pierś z kaczki z pomarańczami i jabłkami
Pierś z kaczki z pomarańczami i jabłkami o niepowtarzalnym smaku. Mięciutka kaczuszka ma wytopiony cały tłuszcz i pozostaje tylko słodycz owoców.
- Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jabłka
- pół kostki masła
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej do skropienia piersi kaczki
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Piersi kaczki umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć nożem od strony skóry aż do mięsa tak by uzyskać kratkę. Natrzeć dokładnie solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz skropić olejem. Przełożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (ja tak przygotowuję na noc, a rano piekę).
Zamarynowaną kaczuszkę przełożyć na suchą patelnię skórą do dołu. Wytopić z niej cały tłuszcz i przekręcić ją na drugą stronę na ok. 5 minut. Przygotować naczynie żaroodporne i tam umieścić przesmażoną pierś z kaczki. Polać tłuszczem z patelni i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Przykryć i piec w temperaturze 180 stopni C do miękkości mięsa ok. 40 min (zależy to od wagi piersi).
W trakcie pieczenia na patelni robimy sos. Roztapiamy pół kostki masła i na nim szklimy pokrojoną w kostkę obraną cebulę. Obieramy jabłka, kroimy na ósemki i dodajemy do cebuli. Obieramy 1 pomarańczę i fileciki z niej wraz z sokiem dodajemy do patelni. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Wszystko dusimy do czasu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Na końcu dodajemy do smaku sól i pieprz.
Upieczone piersi kaczki kroimy na porcje lub plastry o dowolnej grubości, obkładamy smażonymi jabłkami i pomarańczą oraz polewamy sosem. Można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką lub sałatką.
Smacznego 🙂