Dlaczego te placki inaczej? Już w blogu podawałam przepis na te smaczne placuszki, jednak z tego przepisu wyszły pulchniejsze. Także możesz zrobić z oby dwóch przepisów i sam zadecydować które wg Ciebie lepiej Ci przypadły do gustu. Przepis wg p. Tereni P. Dziękuję za nowe smaki. Polecam!
- Składniki:
- 2 opakowania serków wiejskich
- 2 jaja
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- \olej do smażenia
- 1 cukier waniliowy
- kilka łyżek cukru kryształ
- dowolna konfitura
Wykonanie:
Do miski włożyć serki wraz z płynem, mąkę, cukry i żółtka. Wymieszać. Białka osobno ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do miski i delikatnie wkręcić w powstałe ciasto. Na gorącym oleju nakładać łyżką po 2 łyżki ciasta na jeden placek i smażyć z każdej strony na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Nakładać na talerze z ulubioną konfiturą. Smacznego!