Przepis z notatnika mojej mamy. Karkówka tak robiona jest w naszym domu od wielu lat. Zawsze zachwyca smakiem, aromatem i soczystością. Polecam!
- Składniki:
- 1,5 kg karkówki bez kości
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- po pół łyżeczki soli i mielonego pieprzu
- 1 cała główka czosnku przeciętego w poprzek
- 1 łyżka rozmarynu
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Następnie ponakłuwać w 8 miejscach do połowy jego grubości i tam powkładać w 1 na kucie po 1 obranym ząbku czosnku. Cukier wymieszać z przyprawami i nimi dobrze z każdej strony natrzeć mięso. W lodówce odstawić na co najmniej 4 godz. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do naczynia do zapiekania mięsa. Po obu bokach mięsa położyć przepołowione 2 części całej główki czosnku. Przykryć mięso folią aluminiową i piec w temp. 160 stopni C dobre 3 godziny. Potem mięso odkryć i jeszcze piec pół godziny do przyrumienienia jego powierzchni. Po upieczeniu kroić w plastry. Można podawać na ciepło do ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronów oczywiście z sosem i dowolną sałatką lub surówką. Można też podawać na zimno pokrojoną w cieńsze plastry jako okład do kanapek. Smacznego!