Przeglądając przepisy natknęłam się na ten . Chodziło o zrobienie czegoś konkretnego na obiad lub kolację z zastosowaniem parówek w roli głównej. Przepis pochodzi z bloga Chudy w kuchni . Dziękuję za smaczny pomysł. Gorąco polecam!
- Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 parówki ( miałam grubsze serdelki)
- 3 papryki różnokolorowe
- 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
- 200g sera tartego żółtego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Papryki umyć, pozbyć się nasion i drobno pokroić. cebulkę umyć i też drobniutko pokroić razem ze szczypiorem. Parówki pozbawić osłonek i przetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wszystko przełożyć do miski dodając jeszcze tarty ser, śmietanę i do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać. Na blachę piekarnika rozłożyć 1 płat ciasta francuskiego i go na całej powierzchni ponakłuwać widelcem. Na jego środek wyłożyć zawartość miski, tak aby z każdej strony był 3 cm suchy płat ciasta. Ten suchy płat posmarować rozbełtanym jajkiem, najlepiej pędzelkiem. Drugi płat ciasta francuskiego troszeczkę rozwałkować i nałożyć go na 1 płat ciasta z farszem. Skleić boki obu ciast za pomocą palców i widelca. Na końcu nakłuwać również widelcem ten 2 płat ciasta. Całość smarujemy rozbełtanym jajem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 200 stopni C na 35 minut. Smacznego!